Vi bygger lavenergi træhuse i særklasse

Drømmehuset på Rådyrvej 

Jeanet og Ib Thordal gik på byggeudstilling og opdagede, at Link Huse havde opfyldt alle deres ønsker.

Helt sig selv er Rådyrvej 24 i Hedensted, der tager imod i sort, hvidt og et stænk af gult – det gule bliver måske engang erstattet med lidt smart graffiti, kunne Jeanet Thordal godt tænke sig. 

Solen fanges på taget og omsættes til gratis energi inde i huset, hvor indeklimaet er ens året rundt. 24 grader er let klaret for solfangeren og genindvindings-anlægget, som henter varme fra den fugtige luft fra bl.a. badeværelset, inden fugten sendes ud i haven, hvorfra den april-kølige, friske forårsluft hentes ind. Besnærende, behageligt og billigt. Solide sidegevinster, synes Jeanet (36) og Ib Thordal (43), der 28. februar 2010 flyttede ind på Rådyrvej 24 i Hedensted. Et par kolde vintre og en god sommer senere skruer de stadig smilene på, når de træder ind af døren efter endt arbejdsdag.

Sidegevinster? Ja, for hovedgevinsten er et hus, hvor de har følt sig fuldstændig hjemme, siden de første gang trådte ind i entreen og kiggede til højre ind i det hyggelige køkken, til venstre ind i gangen med værelser til begge sider og lige frem mod den åbne, lyse stue med de skæve vinkler og smukke, smalle vinduer fra gulv til næsten loft. Og stuen viste sig at gå hele vejen rundt om »maskinrummet« og tilbage til køkkenet. Ingen døre – derimod hyggelige rum-afgrænsninger og hjørner. »Det er som om det er bygget helt efter vore ønsker. 165 fint udnyttede kvadratmeter og et design, der er helt sit eget. Vi havde slet ikke lyst til at lave noget om«, smiler Jeanet Thordal, der sælger Savo-kontorstole til storkunder i Jylland og på Fyn.

Huset var Link Huses bidrag til byggeudstillingen på Rådyrvej i påsken 2009. Firmaet havde indtil da kun bygget træhuse, men det strider mod lokalplanen på Rådyrvej – selv om træpartier har sneget sig ind i både den ene og anden ende af huset. Sammen med et arkitektfirma »opfandt« Link Huses indehaver Lars Ilsøe Nielsen et lige så energi-, miljø og allergivenligt hus som træhusene, blot i mere vedligeholdelsesfri materialer. Indervæggene er solid gips, derefter følger 34 cm. isolering, et lag fibercement og derefter puds, alt i alt en samlet vægtykkelse på 41 cm. Tre-lags ruder gør huset tæt og energirigtigt. Ventilationssystemet indvinder varme og skifter al luften i huset 12 gange i døgnet.

»Bedre hus kunne vi ganske enkelt ikke finde«, synes Jeanet og Ib Thordal. 

Rigtig fedt at være i

»Her er ganske enkelt altid rigtig fedt at være. Både fordi indeklimaet er perfekt, og fordi indretningen er totalt gennemtænkt. Huset er placeret helt rigtigt på grunden. Selv om vi har naboer tæt på, og hækken endnu ikke er vokset til, føler vi, det er vores helt eget sted. Men i øvrigt har vi rigtig gode naboer«, understreger Ib Thordal, nordisk salgschef for firmaet Navigon, som sælger navigationsanlæg og gps’er. 

Jeanet Thordal stammer fra Vejle, og det var hendes far, der tog ægteparret med til byggeudstilling i Hedensted, fordi de havde planer om at flytte fra Jyllinge på Sjælland og til et sted i Jylland. Absolut ikke nødvendigvis Hedensted. Men Hedensted blev det. Dels fordi byen – ved nærmere eftertanke – viste sig at ligge helt centralt i Danmark og dermed i forhold til deres udfarende jobs. Dels fordi drømmehuset viste sig at ligge lige der på Rådyrvej. »Så let er det ikke sikkert, det går, hvis vi engang skal flytte herfra. Men nu kender vi jo Link Huse og vil ikke være i tvivl om, hvor vi skal lede efter en husbygger, når vi får brug for en. For huset her er ganske enkelt bedre lavet rent håndværksmæssigt, end vi har set det i mange langt dyrere huse. Og vi nåede faktisk at se på mange. Men her... Ja, her er ganske enkelt ikke noget at komme efter, og hvis der er, så opdager Lars det garanteret selv, før vi ser det«, mener ægteparret Thordal. Rundt på græsplænen tumler to år gamle Joey sig. Han er en dansk-svensk gårdhund af fin afstamning og føler sig åbenlyst lige så godt hjemme på Rådyrvej som hans mennesker gør.

 

arrow up

arrow down